Zoeken

Een leegte in jezelf voelen

Een leegte in jezelf voelen

Je hebt een mooi huis, een fijne baan, een liefdevolle relatie, een gezin en een paar mooie vakanties per jaar. En ondanks dat je alles hebt wat je hartje begeert, voel je je toch somber en ontevreden. Je ervaart een gevoel van leegte en bent niet blij met jezelf. Het lijkt wel alsof er iets ontbreekt, maar je kunt niet precies aanwijzen wat het is. Laat staan dat je aan een ander kunt uitleggen wat er in je omgaat. Je begrijpt zelf niet eens wat er met je aan de hand is.

Het gevoel van leegte dat je ervaart, kan ontstaan zijn in je kindertijd. Vroegkinderlijk trauma, zoals emotionele verwaarlozing, niet gezien worden, verlies, heeft vaak een diepe impact op hoe je je later in het leven voelt. Deze ervaringen kunnen leiden tot een blijvend gevoel van leegte, zelfs als je alles hebt wat je ooit wilde.

Als je in je jeugd nare ervaringen hebt meegemaakt, kan dit op verschillende manieren je gedrag en emoties beïnvloeden. Je kunt vastzitten in belemmerende patronen die moeilijk te doorbreken zijn. Herken je jezelf in één van de volgende gedragingen?

  • Je ontwijkt situaties of mensen die je aan pijnlijke ervaringen herinneren.
  • Je zoekt troost in middelen zoals alcohol, drugs, eten of zelfs werk om je pijn te verdoven.
  • Je saboteert jezelf of je relaties, vaak zonder het zelf door te hebben.
  • Je probeert alles en iedereen om je heen te controleren om jezelf een gevoel van veiligheid te geven.
  • Je sluit je emoties af en vindt het moeilijk om je gevoelens te uiten of verbinding te maken met anderen.
  • Je stelt hoge eisen aan jezelf om je eigenwaarde te bewijzen.
  • Je bent hard voor jezelf en hebt moeite om jezelf te accepteren zoals je bent.
  • Je verliest jezelf in werk, hobby’s of andere activiteiten om maar niet stil te hoeven staan bij je gevoelens.

Vroegkinderlijk trauma verwijst naar negatieve ervaringen die je als kind hebt meegemaakt. Dit kunnen gebeurtenissen zijn zoals fysiek of emotioneel misbruik, verwaarlozing, verlies van een ouder of een andere ingrijpende gebeurtenis. Ook kleine, niet noemenswaardige gebeurtenissen in de ogen van een volwassene, kunnen van grote invloed zijn op een kind. Deze ervaringen kunnen diepe wonden achterlaten die je gedurende je hele leven kunnen beïnvloeden.

De impact van vroegkinderlijk trauma kan zich op verschillende manieren uiten:

  • Je kunt moeite hebben om je emoties te reguleren, wat kan leiden tot stemmingswisselingen.
  • Je kunt moeite hebben met het aangaan en onderhouden van gezonde relaties.
  • Je kunt een verhoogde gevoeligheid voor stress en angst ervaren, vaak zonder duidelijke oorzaak.
  • Chronische pijn, vermoeidheid en andere fysieke symptomen kunnen het gevolg zijn van langdurige stress en onverwerkte emoties.
  • Je kunt worstelen met gevoelens van minderwaardigheid en onzekerheid.

Het ervaren van een gevoel van leegte, ondanks dat je alles hebt wat je wilt, kan verwarrend en frustrerend zijn. Het kan zijn dat er sprake is van onverwerkte emoties. Door je bewust te worden van je onverwerkte emoties en hieraan aandacht te geven, kan er een eerste stap naar herstel worden gezet.
Trauma Release Therapie® (TRT®) kan helpen bij het loslaten van onverwerkte emoties. TRT® is een holistische benadering van traumaheling die zich richt op lichaamsbewustzijn, ademwerk, beweging, klank en emotie release.
Wil je meer weten over Trauma Release Therapie®, neem dan vrijblijvend contact met mij op.

 

Boek een gratis inzichtsessie

Delen
Gepubliceerd door:
Lydia Telnekes