Onze dagelijkse emoties geven ons inzicht in onze emotionele volwassenheid. Ze laten zien waar we vastzitten en soms reageren vanuit een overlevingsmechanisme als we getriggerd worden. Het bewust worden van onze emoties is een belangrijke stap in het genezen van oude pijn. Emoties kunnen worden ingedeeld in primaire en secundaire emoties.
Primaire emoties zijn de eerste, automatische reacties die we hebben op een gebeurtenis. Een bepaalde situatie kan ons direct terugbrengen naar een pijnlijke herinnering uit het verleden. Deze emoties zijn vaak intens en van korte duur. Bij trauma kunnen primaire emoties heel krachtig zijn. Bijvoorbeeld, als je een traumatische ervaring hebt gehad, kun je meteen overweldigd worden door gevoelens van angst of hulpeloosheid.
Secundaire emoties zijn reacties op onze primaire emoties. Ze ontstaan vaak als een manier om met de primaire emoties om te gaan en kunnen ingewikkelder en langduriger zijn. Na een traumatische gebeurtenis kunnen secundaire emoties een manier worden om jezelf te beschermen. Iemand die bijvoorbeeld primaire angst voelt, kan secundaire boosheid ontwikkelen om zich sterker en minder kwetsbaar te voelen. Ook depressie, irritatie, klagen, langdurige vermoeidheid, slachtofferschap of frustratie kunnen secundaire emoties zijn.
Trauma verstoort vaak onze normale emotionele reacties. De primaire emoties die door trauma worden opgeroepen, kunnen zo overweldigend zijn dat ze moeilijk te verwerken zijn. Dit kan leiden tot een sterke afhankelijkheid van secundaire emoties. De secundaire emoties kunnen de primaire emoties verbergen, waardoor het moeilijker wordt om de echte oorzaken van onze pijn te herkennen en te verwerken.
We vertellen onszelf vaak verhalen over onze oude pijn om de primaire emotie niet te hoeven voelen. Bijvoorbeeld, als onze ouders vroeger minder aandacht voor ons hadden, blijven we onszelf vertellen hoeveel we tekort zijn gekomen. Hierdoor blijven we vastzitten in een slachtofferrol. We vinden nog steeds dat we meer hadden moeten krijgen of dat de situatie anders had moeten verlopen. We accepteren de werkelijkheid niet zoals die is en dit belemmert ons om verantwoordelijkheid te nemen en onze oude pijn te verwerken.
We zijn geneigd situaties van vroeger te vergeten, maar ons lichaam kan ze niet vergeten. We ervaren vaak triggers in ons leven. Deze brengen ons terug naar situaties van vroeger van onverwerkte primaire emoties. Het kan zijn dat het vroeger te pijnlijk, niet mogelijk of te onveilig was om de emoties te voelen. Deze emoties worden opgeslagen in het lichaam. Wanneer we later worden getriggerd door situaties die ons bewust of onbewust aan die momenten herinneren, komen de opgeslagen emoties weer naar boven.
Het herkennen van het verschil tussen primaire en secundaire emoties is een belangrijke stap in het herstelproces. Door bewust te worden van onze primaire emoties en deze te erkennen, kunnen we beginnen met het verwerken ervan op een gezonde manier. Door de onderdrukte primaire emoties ruimte te geven in plaats van ze te onderdrukken, vermindert de kracht van de oude pijn.
Trauma Release Therapie® (TRT®) kan helpen bij het verwerken van primaire emoties en het verminderen van de afhankelijkheid van secundaire emoties. TRT® is een holistische benadering van traumaheling die zich richt op het lichaamsbewustzijn, ademwerk, beweging, klank en emotie release.
Wil je meer weten over Trauma Release Therapie®, neem dan vrijblijvend contact met mij op.
0 reacties